De opleiding glas-in-loodramen maken werd jaren geleden geschrapt aan de academie van Gent wegens een gebrek aan interesse, maar de talrijke opkomst voor het bezoek aan het atelier Mestdagh, georganiseerd door Kunstwerkt, laat uitschijnen dat er opnieuw veel interesse bestaat voor het ambacht.


Tijdens het twee uur durende bezoek wordt duidelijk dat glas in lood plaatsen een kunst is. Een kunstzinnig ambacht ook, sedert de Middeleeuwen is er eigenlijk weinig gewijzigd aan het procédé om glas in lood te zetten. Wie geen geduld heeft, wordt nooit een goede glazenier, want om te komen tot zelfs maar het kleinste glas-in-loodraampje zijn er ontelbare uren werk nodig.
Het korte filmpje, waarmee we de rondleiding beginnen, toont ons dit al in vogelvlucht. Daarna dalen we af tot in de werkplaats en worden we ingewijd in de geheimen van het vak. Ik sta ervan versteld dat alle afzonderlijke stukken glas met de hand worden gesneden. Dat is geen gemakkelijk karwei, want al het glas waarmee gewerkt wordt, is met de mond geblazen glas. Elke glasplaat is dus uniek, de variatie in de dikte zorgt voor een rijke beweging aan kleuren…maar ook voor extra moeilijkheid bij het snijden.
Ingrid Meyvaert, de moeder van Katrien, is al meer dan 10 jaar de creatieve kracht in het atelier. Zij staat in voor alle eigen ontwerpen, van religieus-figuratieve tot lyrisch-abstracte ontwerpen, geen stijl is haar vreemd. Ze beschikt over een pallet van 650 verschillende kleuren. De verfijnde keuze van kleur en beweging van het glas, aangepast aan elk ontwerp, maakt haar tot een veel gevraagde glaskunstenares.

De vele werken die we te zien krijgen tijdens de rondleiding en die overal in het atelier zijn ingebouwd, maken me één ding duidelijk. Glasraamkunst is schilderen met licht. Het licht, immer variërend in intensiteit en onder een andere invalshoek binnenvallend, maakt de glas-in-loodramen tot levende kunstwerken.
Van traditie naar hedendaagse kunst

Maar de grenzen kunnen nog immer verlegd worden. Katrien en haar man Geert De Groote werkten samen het idee uit om een volledig gebouw op te trekken in glasramen. Ze realiseerden een kapel, louter bestaande uit metalen ringen, gevuld met glas-in-loodramen. Een héél origineel ontwerp dat geselecteerd werd voor de Belgische prijs voor architectuur & energie 2013.
Ook bekende hedendaagse kunstenaars vonden de weg naar het glazeniersatelier in Gent. Zo ontwikkelde het atelier een speciaal zeefdrukprocédé toen Wim Delvoye röntgenfoto’s tussen glasplaten wou verwerken.
