Ik probeer de vele fietsen en fietsers te vermijden, te slalommen tussen de talloze tafeltjes van de restaurants die hun gasten ontvangen op geïmproviseerde terrassen. Het zomert in Gent.
De muzikanten zijn gekleed in een zwart-wit outfit, opgesmukt met een foulard die waarschijnlijk hun lidmaatschap tot KM de Neerschelde uit Gentbrugge in de verf wil zetten. Beetje bij beetje vormen de klanken een harmonieus geheel, wat duidt op een repetitie of en opwarmertje. De techniek ondergaat een laatste controle.

die zullen gebracht worden. Hij vertelt tevens enkele wetenswaardigheden over de harmonie. Later, op diverse momenten gedurende het concert, zullen we hem nog te zien krijgen om het contact met het publiek te onderhouden.
En die interactie is er. Ieder stuk wordt gevolgd door een warm applaus. Vrienden en familie zoeken contact met de muzikanten die op hun beurt antwoorden met een glimlach. Ze zien er tevreden uit, blij dat ze hier zijn.
Halverwege het concert worden ballonnetjes verdeeld onder het publiek. De kazoo, het fluitje dat in de ballon zit, dient ter ondersteuning van een levendig nummertje, March of the Ducks. Het publiek is gewonnen voor dit initiatief en doet volop mee. Er ontstaat een ware verstandhouding tussen de muzikanten en het publiek.
Op het einde van het concert zwelt het applaus aan. De muzikanten groeten hun dirigent, bergen hun instrumenten op en bevrijden zich van hun foulard. Dit is dan het einde. Tijd om vrienden en familie op te zoeken.
Dit optreden, in het kader van de Gentse feesten, was een geslaagd experiment. Geen publiek dat we op rockconcerten tegenkomen, ook geen publiek dat uit de bol gaat. Wel een luisterend publiek dat een klassiek stuk weet te appreciëren.
Lieven Dobbelaere, dirigent, aan het woord

Toen bekend raakte dat de harmonie mocht optreden tijdens de Gentse feesten had Lieven meermaals aan zijn muzikanten uitgelegd dat ze dit als een soort van galaconcert konden beschouwen. En dat is wat ze ook meteen aanvoelden. Deze uitdaging werd ook wel ervaren als een thuismatch. De vakantieperiode zou wel eens de spelbreker kunnen zijn, maar uiteindelijk viel de aanwezigheid enorm mee. Velen hadden hun reis enkele dagen uitgesteld of hadden zich vrijgemaakt om er toch bij te zijn. Met een tiental afwezigen was de groep meer dan goed vertegenwoordigd: 59 muzikanten op het podium.
De ballonnetjes waren een schot in de roos. Ze waren voorzien van visitekaartjes van de harmonie die hopelijk op termijn voor nieuw bloed inde groep zullen zorgen. De kazoo in de ballonnetjes zorgden voor een stevige band met het publiek.
De harmonie repeteert minstens wekelijks en is dus direct inzetbaar. Geen extra oefensessies, de muzikanten waren er klaar voor, en dat hebben ze trouwens bewezen!
De rol van Vlamo
Deze organisatie doet er alles aan om de instrumentale amateurmuziekbeoefening in Vlaanderen te valoriseren als een volwaardige discipline binnen de amateurkunstensector en binnen de kunst- en cultuurwereld.
De organisatie ondersteunt zowel muziekgroepen als individuele muzikanten en organiseert hiertoe vormingen en evenementen. Ze levert tevens artistieke ondersteuning. Ook voor juridische en administratieve/fiscale aspecten kan je bij de organisatie aankloppen.