10u15, Zondag 27 april, de Ten Miles van Antwerpen. Het is nog maar af te wachten of er straks volk zal zijn in zaal Zirkus voor Tango Zarandeo, een ensemble muzikanten die op één of andere wijze een sterke voeling heeft met het zuiden. Ze spelen tango muziek. Ik ben geen kenner, maar heel nieuwsgierig naar hoe het zal zijn tango muziek te horen, zonder daar twee gepassioneerde en passionele dansers bij te zien. Het is ondertussen 10u30 en de koer voor de zaal en cafetaria begint goed vol te lopen. Een divers publiek, veel jonge mensen, maar ook oudere mensen zijn vertegenwoordigd.
We worden in de zaal geleid en als iedereen zijn plaatsje gevonden heeft, is het duidelijk dat de zaal toch goed gevuld is. Een rood, rozig licht beschijnt de muzikanten en geeft de warme tango-sfeer weer. Het aperitief-concert wordt ingezet met ‘No Strings Attached’, het ensemble waar de violist Cathy Janssens bij speelt. Zij spelen vijf klassieke stukken en dan kan er echt begonnen worden met het tango-concert. Het volledige ensemble zet zich nu. Cathy Janssens, nog steeds op viool, wordt nu vervoegd door een alt-viool, bespeeld door Isa May Kennes. Een pianist, Serge Vanhoffelen en bassist, Willy Bynens komen mee op het podium. Maar ook de organisator, Freddy Van Beek, speelt een muzikale rol in het geheel. Hij neemt een accordeon mee op het podium die een mooie klank toevoegt aan het geheel. Een mysterieuze man in zwart kostuum gaat achter de muzikanten zitten. Zijn rol is voorlopig nog niet duidelijk. De muzikanten zetten het concert in met twee mooie stukken. De pianist zit duidelijk mee in het temperamentvolle van de muziek. Zijn vingers geven duidelijke intensiteit aan.
Bij het derde nummer wordt de rol van de man in het zwart duidelijk. Miguel Torres Marrero. Hij brengt de passie in het verhaal. Hij is zanger en geeft hier ook duidelijk zijn gevoel bij de tango over. Tussen nummers door krijgt hij goed overgebracht waar de tango voor staat. Tango geeft altijd een soort van melancholie, of soms zelf heuse dramatiek. De milonga is een vrolijkere versie van de tango. Ze komen beide aan bod. Eén nummer wordt geïntroduceerd als liefdesbrief, voorgelezen door Miguel. De tragiek van een stuk gelopen liefde. Het raakt me en neemt me mee naar gevoeld liefdesverdriet. Volgens mij heeft hij daarmee bereikt waar hij op hoopte. Gevoelens losweken bij het publiek. Naast zijn overduidelijke passie en enthousiasme, is het soms wat jammer dat de rest van het ensemble er in vergelijking soms wat stoïcijns lijkt bij te zitten. Het zou fijner zijn bij hen ook net iets meer zuiders panache terug te zien.Het aperitiefconcert is voor mij een geslaagde introductie tot de tangomuziek. Als ik een volgende keer de kans heb zo een optreden mee te pikken, zal ik het zeker doen!
Achteraf heb ik de kans om nog even samen te zitten met de organisator en accordeonspeler, Freddy Van Beek, de zanger, Miguel Torres Marrero en de pianist Serge Vanhoffelen.
![]()
Dus, de pianist, de zanger en de organisator en ook accordeonspeler. Heeft u de groep bijeengeroepen of hoe is de groep tot stand gekomen?
Freddy Van Beek: Wel, ik heb hiervoor nog enkele groepen gehad, maar er vallen altijd wel mensen weg, er komen mensen bij, dat gaat wat geleidelijk aan. Hiervoor hadden we dus een formatie met twee mannelijke violisten. Van daaruit is nu deze groep ontstaan, met twee vrouwelijke violisten...
… om wat tegengewicht te bieden?
Freddy Van Beek: (lacht)Ja, we moesten voor een beetje contrast zorgen ja.
Hebben de groepen die u vooraf heeft gehad, altijd tango muziek gespeeld?
Freddy Van Beek: Ja. In een heel lang verleden heb ik ook groepjes gehad die andere muziek speelden, maar dat is al heel erg lang geleden. De laatste jaren is het altijd tango geweest.
Hoe zijn jullie eigenlijk bij elkaar uit gekomen? Kenden jullie elkaar al van in de muziekwereld of hebben jullie elkaar gevonden door de interesse voor tango of hoe heeft u de formatie, of formaties doorheen de tijd, gevormd?
Freddy Van Beek: Hoe is dat gegaan ja? (Kijkt naar Serge) Hoe ben ik bij jou uitgekomen? Ik weet het niet meer.
Serge Vanhoffelen: Het is eigenlijk een opeenvolging van contacten. Eén persoon kent iemand die nog iemand anders kent en uiteindelijk kom je zo tot een groep waar het klikt, die zin heeft om samen tango te spelen.
Freddy Van Beek: Ik ben in '92 begonnen met tango dansen. Op dat moment was ik zelf wel al muzikant, maar in de nog geen tango muziek aan het spelen. Dus ik heb eerst jaren zelf gedanst en ben dan pas met de muziek begonnen.
Jullie naam, Tango Zarandeo, wat betekent dat?
Freddy Van Beek: Zarandeo is eigenlijk een heel subtiele dansfiguur in de tango-dans. Het is eigenlijk niet meer dan de dame even wiebelen. Ik weet geen juiste vertaling, maar het is een hele kleine beweging.
![]()
Miguel Torres Marrero: Shaken! (Iedereen lacht) Maar niet te hard hè! Voor de muziek heeft het niet echt een betekenis, het komt echt uit de dans.
Op welke manier willen jullie zelf liefst spelen?Freddy Van Beek: Wij proberen eigenlijk twee zaken te doen. Enerzijds is er het concertgebeuren, zoals nu ook vandaag. Anderzijds spelen we ook voor dansers zelf. Er zijn wat men noemt “milonga's”, dat zijn dansnamiddagen waar iedereen gewoon vrij naartoe kan komen en kan dansen. Daar is dan ook een dj en daar proberen wij dus ook met onze live muziek aanwezig te zijn.Naar volgend jaar toe is er wel het idee dit dansgebeuren in onze concerten te integreren. We willen er iets mee doen, er is zoveel vraag naar.
Anderzijds krijgen de mensen wel een beter beeld van wat tango is. Het is niet alleen de dans, de muziek is natuurlijk ook een essentieel onderdeel. Door zonder dansers op te treden wordt daar ook wel de focus op gelegd.
Jullie spelen momenteel muziek van Sjostakovitsj tot Piazzolla, hebben jullie de wens zelf ooit muziek te schrijven of is dat niet aan de orde?
Freddy Van Beek: Ik denk niet dat dat er ooit zal inzitten nee. Tenzij Serge zin heeft zich eens te laten gaan? (Kijkt naar Serge).
Serge Vanhoffelen: Nee, dat hoeft niet nee. Ik denk dat we toch vooral proberen het repertoire van de meer klassieke tango te spelen. Je hebt heel veel genres binnen de tango. Je hebt de muziek die aansluit bij de muziek van de jaren '20, '30, die hele jazzy muziek. Zoals Piazzolla bijvoorbeeld. Je hebt zoveel stijlen en veel recentere tangomuziek. Wij proberen meer de klassieke van de vooroorlogsse tango te spelen.
Freddy Van Beek: Het repertoire is zo groot van alleen tangomuziek, dat je daarmee alleen nog lang voort kan. En er dus geen noodzaak is zelf te gaan schrijven. We proberen het zelf ook zo origineel en gevarieerd mogelijk te houden.
Er zijn wel wat klassiekers, zoals Piazzolla, die wel elke keer terugkeren, maar voor de rest is het heel divers en zijn er niet per se vaste componisten.
Miguel Torres Marrero: Er zijn echt duizenden tango's. Natuurlijk zijn er ook verschillende periodes, wij proberen dan elke periode wel aan bod te laten komen met verschillende tango's. Binnen elke periode is er meestal wel een componist die er moet bij zijn. Zoals van de actuelere periode dat Piazzolla is. We proberen zowat de beste van elk tijdperk te betrekken.
Serge Vanhoffelen: Het is misschien wel wat verwarrend over componisten te praten, want je hebt eigenlijk enkele standaards, zoals in de jazzmuziek. Die zijn dan door een heel aantal verschillende groepen uitgevoerd, met elk een eigen versie als resultaat.
Freddy Van Beek: Misschien is dat dan eerder onze wens. Ooit een eigengemaakte versie van één van de grotere componisten hebben. Elk orkest heeft zijn eigen manier van spelen en daarmee iets kunnen doen, zou wel fijn zijn.
Wat vinden jullie belangrijk om over te brengen met in de musiek?
Miguel Torres Marrero: Een beetje van alles eigenlijk. Zeker omdat er in Europa nogal een afgelijnd beeld heerst van de tango. “Tango is dans en niet meer”. Wij weten natuurlijk dat het iets meer is, en dat proberen we heel hard over te brengen en te laten zien. Daarom dat we er ook bij zingen, en de teksten voordragen. De teksten vertalen, vinden we ook heel belangrijk. Net omdat die teksten zo poëtisch zijn en zo belangrijk. Want de meeste Europeanen verstaan geen Spaans natuurlijk. Wij willen delen met de mensen wat wij zo mooi vinden.
Freddy Van Beek: De meeste Europeanen kennen de tango alleen van de Europese tango. Wij willen ze net laten kennismaken met de roots van de tango en dat is iets helemaal anders. Ook in de dans zie je dat erg sterk. Als je naar Europese tango kijkt, dan staan de partners met de hoofden van elkaar weg. In Argentinië is het natuurlijk omgekeerd. De hoofden heel dicht bij elkaar. Maar op het moment dat het naar Europa is overgewaaid, was de invloed van de Kerk nog heel sterk. En op die manier dansen, kon niet. Dus moest er afstand zijn.
Miguel Torres Marrero: Ondertussen is dat niet meer van toepassing, maar weten de mensen nog altijd niet hoe het dan wel gedanst moet worden.
Freddy Van Beek: Tweede verschil is: in Europa loop je figuren, terwijl in Argentinië iedere danser zijn eigen figuren maakt. Dat is een heel groot verschil.
Serge Vanhoffelen: Als je Europese tango speelt, dan klinkt dat toch iets mechanischer. Een vast ritme. Terwijl in Argentijnse tango heb je van die accenten en tegentijden. Het ontstaat meer, het is meer een buikgevoel.Dat buikgevoel willen we graag overbrengen.
Als jullie geïnteresseerd zijn geraakt ook eens te proeven van de Argentijnse tango muziek, kan je Tango Zarandeo vinden via http://www.tango-zarandeo.be.
Jessica Guilliams (Tekst), Eric Rottée (Foto)